Bogføringsloven er - ligesom de fleste andre love - en omfattende tekst at læse. Står man for sin virksomheds egen bogføring, så er det vigtigt at sætte sig ind i alle regler og skikke - ellers kan man nemlig risikere store bøder, hvis SKAT kommer forbi.
Har man en revisor til at stå for bogføringen, kan det være tilstrækkeligt med en kort vejledning som den følgende for at sætte sig ind i og forstå principperne.
Hvem har pligt til at bogføre?
- Alle danske virksomheder, der driver erhverv - altså tjener penge på deres erhverv og gør brug af fradrag eller tilskud, eksempelvis skattefradrag.
- Udenlandske virksomheder, der driver erhverv i Danmark.
- Organisationer, klubber, sammenslutninger mv., der modtager visse offentlige tilskud.
Hvordan skal bogføringen udføres?
Bogføringen skal udføres efter det, der kaldes god bogføringsskik. Det vil sige, at hvis du selv står får din bogføring, skal bogføringen alligevel udformes efter samme principper, som en revisor ville følge.
I bogføringsloven kan du finde disse principper - overordnet set handler det dog om:
- At du skal have en beskrivelse (en skriftlig forklaring) af dit bogføringssystem, hvis du ikke anvender et standard økonomistyringssystem.
- At du registrerer ALLE transaktioner nøjagtigt og i den rækkefølge, de sker.
- At du afstemmer beholdninger og bogholderiet løbende - altså eks. gør kassebeholdninger op og kontrollerer, om det passer med regnskabet.
- At bogføringen stemmer overens med årsregnskabet.
- At du skal kunne dokumentere bogføringen med bilag, eks. kvitteringer.
- At du opbevarer regnskabsmaterialet et sikkert sted, hvor det ikke kan lide skade under normale omstændigheder.
Hvordan der mere specifikt skal bogføres i netop din virksomhed, afhænger af virksomhedens art og størrelse. I Erhvervsstyrelsens vejledning til bogføringsloven kan du finde de specifikke bestemmelser, der gælder for dig.
Hvad sker der, hvis man ikke bogfører eller ikke bogfører korrekt?
Kort sagt så kan du risikere, at SKAT kommer på besøg for at kontrollere din bogføring, og at de giver dig en bøde, hvis den er mangelfuld. Hvis din bogføring viser tegn på, at du har prøvet at skjule økonomisk svindel eller andre økonomiske forbrydelser, kan du desuden risikere fængselsstraf.
Du kan bl.a. få en bøde, hvis dine regnskaber ikke opbevares et sikkert sted, hvis du mangler bilag, eller hvis du nægter at give myndighederne adgang til dine regnskaber mv.
Du har nemlig pligt til at levere et læseligt og forståeligt regnskabsmateriale, hvis myndighederne tropper op i din virksomhed.
Beregn en pris på din bogføring
Er du blandt de mange, der vil være sikker på at bogføringen udføres korrekt, i tide og overholder alle bestemmelser og skikke i bogføringsloven? Hvis svaret er ja, så er Revisor-pris.dk et godt sted at starte.
Med prisberegneren på Revisor-pris.dk kan du beregne en vejledende pris på din bogføring - hurtigt, nemt og helt uforpligtende. Bare indtast din bogføringsopgave i beregneren sammen med din mailadresse, så får du din vejledende pris pr. mail med det samme.
Til dig, der leder efter en god revisor til din bogføring og gerne vil indhente et konkret tilbud på din bogføring, tilbyder vi desuden at arrangere et gratis og uforpligtende møde med en revisor om din bogføring.